ZİHİNSEL ENGELLİ TİYATRO TOPLULUĞU

OLUŞUM ve BAŞLANGIÇ

2004 yılınca Çanakkale de faaliyet göstermeye başlayan ve sahne alan TİYATRO Tİ grubu olarak çalışma ve oyun hazırlıklarına devam ederken Yerel Gündem 21 de bulunan Zihinsel Engelli Çalışma Grubuyla buluşma şansı yakalandığında çıkan bir fikirdi sadece ve değerlendirip denemek isteyerek başladı.

Temmuz 2005 da 20 öğrenciyle 1 aylık bir deneme sürecinde YAZ OKULU / DRAMA formatında başlayan çalışmalarımız devamında ZİHİNSEL ENGELLİ TİYATRO TOPLULUĞU olarak düzenli çalışmalarına başlamıştır.

Çalışmalarını yıl içerisinde Ocak/Haziran ve Ekim/Aralık olmak üzere 2 dönemlik takvimler halinde sürdürmeye başlamıştır. 1 yıllık gönüllülük çalışması devamında gelen teklif üzerine Çanakkale Belediyesi ile ortak çalışmalar başlamış ve

2006      MAYIS 05 / HAZİRAN 30

2006      TEMMUZ 05 / AĞUSTOS 23

2007      OCAK 01 / HAZİRAN 30

2007      EKİM 01 / ARALIK 30

2008      OCAK 01 / HAZİRAN 30

2008      EKİM 01 / ARALIK 31

2009      OCAK 01 / HAZİRAN 30

tarihleri olmak üzere 3 yıl / 7 dönem Çanakkale Belediyesi Zihinsel Engelli Tiyatro Topluluğu olarak Çanakkale belediyesi ile ortaklaşa çalışma devam ettirilmiştir. 2009 EKİM 01 de başlayan çalışma dönemi itibarıyla çalışmalar tekrar bireysele dönmüştür.

2005 yılında 20 zihinsel engelli çocuklarla başlayan drama çalışmaları 2007 yılında drama ve ritim, 2008 yılında drama-ritim ve dans çalışmaları olarak çeşitlenmiş ve genişlemiştir.

                Temmuz 2005 da başlayan çalışmalar 2012 yılı içerisinde ki takvimle 7 yıllık bir çalışma sürecini devam etmektedir.

ÇALIŞMA GRUPLARI ve SAYI

                Grubu genişletmek, diğer engelli bireylere ulaşmak farklı engelli gruplarıyla da çalışmalar yapabilmek ve daha geniş kitlelere ulaşabilmek adına her çalışma dönemi öncesi Çanakkale Belediyesi Engelliler Bürosu ile ortaklaşa duyuru ve toplantılar düzenlenmiş, şehirde bulunan tüm engelli dernek ve topluluklarına davetler gönderilmiştir. Ayrıca Çanakkale de bulunan tüm Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezlerine de bilgi amaçlı yazışmalar yapılmıştır.

Buna bağlı olarakta 2008 yılı ilk döneminde 10 kişilik bir katılımla Görme Engelliler ile de bir grup oluşturulmuş 1,5 aylık bir çalışma yapılmıştır. Her hafta cumartesi yapılan çalışmalar grup üyelerinin devamlılığı sağlanamadığı için sona erdirilmiştir.

Zamana göre çalışma gruplarına bakmak gerekirse ;

2006      MAYIS 05 / HAZİRAN 30                                                              20 KİŞİLİK ZİHİNSEL ENGELLİ

2006      TEMMUZ 05 / AĞUSTOS 23                                        20 KİŞİLİK ZİHİNSEL ENGELLİ

2007      OCAK 01 / HAZİRAN 30                                                16 KİŞİLİK ZİHİNSEL ENGELLİ

2007      EKİM 01 / ARALIK 30                                                     21 KİŞİLİK ZİHİNSEL ENGELLİ

2008      OCAK 01 / HAZİRAN 30                                                20 KİŞİLİK ZİHİNSEL ENGELLİ

                                                                                                              10 KİŞİLİK GÖRME ENGELLİ

2008      EKİM 01 / ARALIK 31                                                     20 KİŞİLİK ZİHİNSEL ENGELLİ

2009      OCAK 01 / HAZİRAN 30                                                21 KİŞİLİK ZİHİNSEL ENGELLİ

2009      EKİM 01 / ARALIK 31                                                     18 KİŞİLİK ZİHİNSEL ENGELLİ

2010      OCAK 01 / HAZİRAN 30                                                17 KİŞİLİK ZİHİNSEL ENGELLİ

2010      EKİM 01 / ARALIK 31                                                     19 KİŞİLİK ZİHİNSEL ENGELLİ      

2011      OCAK 01 / HAZİRAN 30                                                18 KİŞİLİK ZİHİNSEL ENGELLİ

2011      EKİM 01 / ARALIK 31                                                     18 KİŞİLİK ZİHİNSEL ENGELLİ

2012      OCAK 01 /                                                                         16 KİŞİLİK ZİHİNSEL ENGELLİ

AMAÇ ve ÇALIŞMALAR

Her dönem çalışma takvimi sonunda amaç öncelikli olarak grup üyelerinde kişisel gelişim, toplum hayatı ve sosyal ilişkilere açık olmayı sağlamak. Sahne alınan tiyatro oyunu haricinde yapılan drama çalışmalarında asıl hedef grup üyelerinin sosyal ortamlara girebilmesi, kendini ifade özgürlüğü, tanıdığı ve tanımadığı kişilerle iletişime geçebilme yetisi kazandırmak.

Öyleki çalışmalara ilk başlandığında grup üyeleri göz temasına girmeyen, dialog kuramayan, dokunma ve temastan uzak, kapalı ve mesafeli bireylerdi. Öncelikli olarak selamlaşma, el sıkışarak kendisini tanıtma, karşısındakinin adını ve durumunu sorarak göz teması kurabilme aşamaları takip edildi. Bu sebeple seçilen ilk oyun La Fontaine’in bir masalından uyarlanan ORMANIN KRALI oldu. Bu oyun ile çocuklara sosyal iletişim ve kendisini ifade edebilme yolunda ilk adım olması ve ilk sahne deneyimini kazanabilmeleri adına;

%80 kostüm ve dekor / %20 role dayalı sahne alımı ile başlanmıştır. Devamında

%60 kostüm ve dekor / %20 rol / %20 konuşma ve replik durumuna dönüştürülmüş

%20 kostüm ve dekor / %40 rol / %40 konuşma ve replik noktasına gelinmiştir.

Yapılan çalışma ve planlamalarda çocukların gelişiminde devamlılığa, yeni oyun ve rollere adaptasyon, ritim çalışmalarıyla uyumluluk ve seste birliktelik, ritim ile dans çalışmaları devam ettirilmiştir.

               

               

ETKİNLİKLER ve PROGRAMLAR

Yapılan çalışma ve hazırlıklarla sahnelenen oyunlar Çanakkale de yapılan etkinlik ve organizasyonlara katılımla iştirak edilmiştir.

Hazırlanan ve sahnelenen oyunlar;

  • ORMANIN KRALI
  • TUTUMSUZ ÇOCUK
  • PALYAÇOLAR OKULU
  • EN GÜÇLÜ KİM
  •  
  • Yılbaşı Etkinlikleri
  • 27 MART Dünya Tiyatrolar Günü
  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  • 10-16 Mayıs Engelliler Haftası
  • Çanakkale Uluslararası Troia Festivali
  • 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü

Etkinlik ve Programlar;

Her yıl düzenlenen bu etkinlikler dışında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gönüllü Spor Lideri Spor Şöleni programı, Polis Haftası Kutlamaları, Trafik haftası etkinlikleri, Özel Rehabilitasyon merkezlerinin düzenlediği programlar ve son olarak Çanakkale Valiliği Engelsiz Çanakkale projesi tanıtım ve başlangıç gecesi programında sahne alarak katılım yapılmıştır.

Aralık 2011 tarihi itibarıyla başlanan ve halen Paris Personimages ile ortaklaşa sürdürülen SINIRSIZ ALANLAR projesi bizim için ayrı bir MUTLULUK ve KIVANÇ kaynağıdır…… J

               

SOSYAL ETKİNLİKLER

Grup üyesi çocuklarla sosyalleşme ve iletişim kurabilme adına SİNEMA GÜNLERİ, ABİDE ve TROİA GEZİLERİ, öğrenci ve eğitmen DOĞUM GÜNÜ kutlamaları, YEMEK ve EĞLENCE programları düzenlenmektedir.

2005 yılında ilk kurulan grubun üye ve oyuncusu olan, hazırlanan ilk oyun ORMANIN KRALI’nda sahneye ormanın kralı ASLAN rolüyle çıkan ve bir trafik kazasıyla hayatını kaybederek aramızdan ayrılan Erkan YAVUZ adının yaşatılabilmesi ve hatırlanması için Çanakkale Belediye Özel Kalem Md.lüğü kanalıyla Çanakkale de bulunan ve kullanılmayan eski bir belediye salonu restore edilerek ERKAN YAVUZ DENEYSEL SANAT ATÖLYESİ’ne çevrilmiştir. Grubumuzda halen çalışmalarını bu salonda sürdürmeye devam etmekte ve atölye Çanakkale de bir çok sosyal ve kültürel çalışma ve performans sergilemelerine ev sahipliği yapmaktadır.

Main Menu

Main Menu

Main Menu

Main Menu